D’She Style tavsiye eder 🔝
D’She Kadını Sevgili Sanem Oktar’a @sanemoktar sorduk;
Kadın girişimcilere tavsiyeleriniz nelerdir? Girişimciliğin yaşı var mı? Sizce hangi eğitimleri almak gerekir?
Girişimci kadın üreten, vergi veren ve aynı zamanda istihdam yaratan kadın demek. Biz KAGIDER olarak kadının girişimcilik yolu ile güçlenmesini hedefleyen bir derneğiz. Bu da ekonomik olarak bağımsız, üreten, iş ve fikrini özgürce ortaya koyan kadın anlamına geliyor. Ayrıca girişimci kadın kendi gibi başka kadınlarla da çalışmayı tercih ettiği için yanında daha fazla kadın çalıştırarak kadın istihdamına da katkıda bulunuyor. Uyguladığı kadın dostu politikalar ile de kadın çalışan sayısında artışa neden oluyor.
Girişimci olmak, çok çalışmak, yılmadan çalışmak ve her sorunu bir fırsat olarak görüp soğukkanlılığını koruyarak çözüm getirici olmak demek. O yüzden girişimciliğin yaşı yok ancak kaybedecek şeyiniz ne kadar azsa özellikle ilk iş kurduğunuzda o kadar çok risk alırsınız.
Girişimci öncelikle kendi iş fikrine inanmalı hatta etrafındakileri inandırabilmelidir. İş fikrine o kadar inanmalıdır ki buna yatıracağı sermaye ve zamana rağmen her olumsuzlukta motivasyonunu kaybetmeden devam edebilmelidir. Çünkü etrafında kendisini şüpheye düşürecek çok fazla uyarıcı olacaktır, istediği hedeflere ulaşabilmek için yılmadan devam etme kararlılığını sürdürmesi gerekecektir.
Fikrin, planlı programlı bir projeye dönüşme aşaması da önemli elbette. Bunun için de eldeki artıların ve eksilerin doğru tespit edilmesi gerekiyor. İyi bir fizibilite ve iş planı yapmak, sermayeyi doğru belirlemek ve sonra büyük hedefi küçük parçalara ayırarak yönetmek gerekir.
Unutulmamalıdır ki deneyim girişimcilikte önemli bir yetkinliktir ancak gelişmesi için denemek gerekir. Burada önemli olan doğru hedef koymak, ona ulaşmak için çok çalışmak, engelleri aşmak için yaratıcı çözümler geliştirmek ve uygulama aşamasında motivasyonu kaybetmemektedir.
Ben bir kadın girişimci olarak kendime hep şunları hatırlatırım. “ Bir şeyi çok istersen yaparsın, sana nasıl olmayacağını söylerler, sen onlara nasıl yapıldığını göster. Bunun için çok çalışman gerekebilir ama inancını asla kaybetme. Sabırla ve inanarak ve çok çalışarak denemeye devam et.”
Tüm girişimci kadınları KAGIDER web sitesinden ve KAGIDER sosyal medya hesabından gelişmeleri takip etmelerini tavsiye ederim. www.kagider.org . Buradan eğitim alabilirler. Ayrıca KOSGEB eğitimleri ve girişimcilik ekosistemine dahil olmaları onların gelişimi için önemli olacaktır.
Türkiye’de sizce kadın girişimci olmak ne kadar kolay? Girişimci olmak için sosyal çevreye sahip olmak gerektiğini düşünüyor musunuz?
Genelde girişimcilik, özelde ise kadın girişimciliği açısından Türkiye’nin istenen düzeye ulaştığını ve bu alanda kadınların potansiyelinden etkin bir şekilde yararlanıldığını söylemek mümkün değil. Girişimci olmak kendi içinde zor bir süreç iken, kadın girişimci olmak daha da zor tabii ki.
Küresel Girişimcilik ve Kalkınma Endeksi Kadın Girişimciliği Araştırması’na göre Türkiye yüksek büyüme tempolu kadın girişimciliği açısından 30 ülke arasında 18. sırada yer alıyor. Bu skor, diğer ülkelerle karşılaştırıldığında ülkemizin kişi başına milli gelir düzeyine göre düşük kalıyor. Ayrıca araştırmaya katılan 30 ülkenin 14’ünde kadınların %50’den fazlasının banka hesabı bulunmadığı görülüyor. Bu alanda cinsiyet açığının en yüksek olduğu ülke ise Türkiye… Kadın ve erkek arasında % 50 düzeyinde fark bulunuyor. Kadın girişimciliği için eğitimin yanı sıra yönetim tecrübesinin de önemli olduğu gerçeğinden hareket eden araştırmada tepe pozisyonlardaki kadın oranı da inceleniyor. Bu oran Türkiye’de % 10-12 civarında görülüyor ve ülkemiz bu konuda 30 ülke içerisinde en alt sıralarda yer alıyor.
Kadının girişimci olarak veya bir işe girerek ekonomik ve sosyal açıdan güçlenmesinin önündeki en önemli engel sosyal ve kültürel ön yargılar ve toplumda egemen olan, erkeği hayatın merkezine koyan değerlerdir. Kadın girişimciliğini artırabilmek için bu yaklaşımlarla mücadele etmek de son derece önemlidir. Aynı şekilde kadının finansa erişini, bilgi eksikliği, mentorluk daOktar yine kadın girişimcinin önündeki engeller.
Kadının içinde bulunduğu sosyal çevre eğer iş ilişkisi kurmaya ve bunu geliştirmeye uygun değilse yeni çevreler edinmesi gerekir. Fuarlar, eğitimler ve dernekler bunlar için önemli alanlardır. Ayrıca kadınlar iş konuşmaktan, kendi anlatmaktan çekinmemeli ve bu anlamda çevrelerini de etkin kullanmaları gerekir. Her şeyden öte bir girişimcinin finansal sermayesi az olduğu için en büyük sermayesi sosyal sermayesi olacaktır. Kuracağı ilişkiler, yaptığı iyilikler ve kurduğu bağlantılar onu bir yerlere taşıyacaktır. Bunun içinde almadan önce vermeyi öğrenmesi ve ilişki yönetimini hızla öğrenmesi gerekir. Kaldı ki işe ilk alacağı kişi aslında ikna etmesi ve kendine inandırması gereken ilk müşterisidir.