Ebru Uygun

244

D’She Style tavsiye eder 🔝

D’She Kadını Sevgili Ebru Uygun’a @benimyolumebruuygun @tocevonline sorduk;

Toçev olarak yıllardır kız çocuklarının eğitimi için canla başla çalışıyorsunuz. Eğitim tüm çocukların hakkı.                                                                                                                                                                                                   Ancak ne yazık ki okumaya istekli olduğu halde aileleri tarafından desteklenmeyen kız çocuklarının var olduğunu biliyoruz. Sizler, onları eğitim görmeleri için teşvik ederken nasıl güçlüklerle karşılaşıyorsunuz? Eğitim sürecini desteklediğiniz ve bizzat takip ettiğiniz çocuklarla aranızda                                                                                                                                        nasıl bir bağ kuruluyor? Kız çocuklarını okutmayan ailelere eğitim ve öğretimin bir çocuk için önemi hakkında tavsiyeleriniz nelerdir?

TOÇEV olarak, tüm çocuklara eşit ölçüde eğitim desteği veriyoruz. Gerçekten de sadece ülkemizde değil, dünyanın birçok ülkesinde tüm çocukların, özellikle de kız çocuklarının eğitimleri ihmal ediliyor. Biz de TOÇEV olarak 1994’ten bu yana tüm çocukların eğitimi için yoğun çalışmalar yürütüyoruz.

Türkiye’nin birçok şehrinde çocuklarımız var. Çocuklarımızı ve ailelerini yine yılda bir defa evlerinde ziyaret ediyoruz. Çocuklarımıza yılda iki defa atölye çalışmaları yapıyor, sosyal gelişimleri için aktiviteler düzenliyoruz. Böylelikle çocuklarımızı hem şehirlerinde ziyaret etme hem de gelişimlerini destekleme imkanı yakalıyoruz. Gelişimleri, ailevi durumları gibi önemli bilgileri ilk elden alabildiğimiz bu ziyaretlerimiz sonucunda da ayrıntılı raporlar hazırlayarak çocuklarımızın durumunu yakından takip ediyoruz. Ayrıca psikologlarımız ve profesyonel çalışanlarımızla her fırsatta çocuklarımızla iletişime geçiyoruz. Yaptığımız diğer ziyaretleri de eklersek diyebiliriz ki, çocuklarımızla yakın ilişki kuruyor ve ailemizin bir parçası olarak konumlandırıyoruz.

– Aslında karşılaştığımız güçlükler aile açısından bakıldığında Türk aile yapısının daha kırsal kesimlerdeki görüşleriyle eşdeğer. Yani, kızların okumaması, ev işlerini yapması ve mümkün olduğunca çabuk ve iyi bir evlilik yapması bazı ailelerin tabuları. Çocuklarını okutmayan veya okutamayan ailelerin gelir seviyelerinin görece daha düşük olduğunu belirtmek gerekir. Bu nedenle eğitim neticesinde hayat kalitesindeki olası artışları vurguluyoruz. Ayrıca kızlarımızın ve bütün çocuklarımızın birer birey olduğunu ve olabildiğince eşit imkanlarla geleceğe hazırlanmaları gerektiğini belirtiyoruz. Tabii ki her ailede spesifik özellikler de gözleniyor. Bu nedenle her özelliğe karşı geçerli savlarla eğitimin önemini vurguluyoruz. Çocuklarımızın eğitimine devam edebilmesi için çalışma yürütürken kesinlikle soğuk ve uzak ilişki kurmuyoruz. Mutlaka evlerine gidiyoruz ve bu ziyaretlerimiz gerektiği ölçüde devamlılık da arz ediyor. Son olarak vakfımızın 23 yıllık başarılı geçmişi de referans olarak bize çok yardımcı oluyor. Aynı durumda ailesini ikna ettiğimiz ve şu anda çok daha güzel şartlarda yaşamlarını sürdüren çocuklarımızın varlığı ve bunların anlatımı işimizi biraz daha kolaylaştırıyor.

Bu noktada size yaşadığımız bir örneği anlatmak isterim: Vakfı ilk kurduğumuz dönemde bir kız çocuğu hakkında öğretmeni bizi aradı. Gerçekten de okuma istekli ve başarılı bir öğrenciydi. Fakat ailesi onu okula göndermek istemiyordu. Çünkü okula giderse “kötü yola” düşeceğine inanıyordu. Okul yerine evde kalması ve sonra da evlendirilmesi isteniyordu. Vakfımızın kurucuları arasında da yer alan Betül Mermertaş ve Betül Özakyol günlerce evlerine giderek aileye durumu anlatmaya çalıştılar. Sonunda da gerçekten başarılı olduk. Çocuğumuz okulunu güzelce bitirdi, öğretmen oldu. Hala bağlantıdayız. Evlendi, çocuğu oldu. Güzel tarafı çocuğunu çok güzel şartlarda okutuyor. Bu örneklerimizden sadece bir tanesi. Bunun gibi daha çok örneğimiz oldu.