D’She Style söyleşi🔝
D’She Kadını Sevgili Dr. Banu Taşçı Fresko’ya sorduk;
Fibromiyalji nedir? Nasıl bir hastalıktır?
Fibromiyalji 6 aydan uzun süren yaygın vücut ağrısı hastalığıdır. Vücutta, dışarıdan uygulanan basınca artmış ağrı yanıtı veren hassas noktalar, alanlar, tetik noktaların ağrısına pek çok bulgu ve yakınma eşlik eder. Kadınlarda iki kat daha fazla, toplumun %2 -8’inde görülür.
Kronik ağrı ile birlikte hastalarda;
Fibromiyalji neden ve nasıl ortaya çıkar?
Fibromiyalji, genetik ve çevresel faktörlerin bir araya gelmesi ile ortaya çıkar.
Fibromiyaljinin altında merkezî duyarlılık artışı, kronik stres ve enflamasyon, oksidatif stres, serotonin vedopamin metabolizması bozuklukları ve/veya bağırsak problemleri yatabilir.
Ağrıları artıran faktörler var mıdır?
Hastalık bazen fiziksel travma, ameliyat, ağır enfeksiyon veya büyük psikososyal stres sonrası başlar. Bazı hastalarda ise belirgin tetikleyici olmadan yıllar içerisinde belirgin hale gelir. Enfeksiyonlar, ağır sistemik hastalıklar, fiziksel travmalar ve mikrotravmalar, doğum yapmak, alerjiler, ameliyat olmak, menstürasyon, aşırı stres, büyük üzüntüler, günlük süreğen kişiler arası stresler, uykusuzluk, yorgunluk, uzun süre hareketsiz kalma, hava sıcaklığı değişiklikleri, mevsim geçişleri ve yolculuk yapmak ağrıları kötüleştirebilir, şiddetlendirebilir, tedaviye yanıt vermemeye neden olabilir.
Fibromiyalji olmak başlıca risk faktörleri nelerdir?
Kadın olmak, depresif ve kaygılı olmak, çocukluk çağı travması geçirmek, işyeri stresi, masa başında uzun saatler çalışmak, mükemmeliyetçi olmak, Batı tipi beslenmek, kilolu olmak, gluten hassasiyeti, histamin entoleransı ve sigara içmek ağrıların ortaya çıkması için risk faktörleridir.
Fibromiyaljiye neler iyi gelir?
Hareket etmek, yürüyüş yapmak, yoga yapmak, pilates yapmak, meditasyon yapmak, glütensiz beslenmek, inek sütü ve ürünlerini tüketmemek, işlenmiş gıda ve şeker tüketmemek ağrıların geçmesine ve azalmasına yardımcı olur.
Bir kişi fibromiyalji olduğunu düşünüyorsa ne yapmalıdır?
Yaygın vücut ağrısı ve yorgunluk ile birlikte:
Daha fazla bilgiye Instagram hesabım @drbanutascifresko, web sitem www.banutascifresko.com ve yeni kitabım ‘artık ağrımasın: Geçmeyen Ağrı ve Fibromiyaljiye Çözüm Rehberi’nde bulabilirsiniz.
Daha iyi bir yaşam stiline sahip olmak için D’She Style’da kalın.